• امروز : پنج شنبه - ۹ فروردین - ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 28 March - 2024

شیرین کردن یک ساعت آب شور، برای باغات پسته چقدر ارزش ایجاد می‌کند؟

  • 15 اسفند 1392 - 0:01
شیرین کردن یک ساعت آب شور، برای باغات پسته چقدر ارزش ایجاد می‌کند؟

فرض کنید که چاه آبی وجود دارد که مقدار آبدهی آن ۴۰ لیتر در ثانیه آب با شوری ۲۰۰۰۰ میکرو موس بر سانتیمتر می باشد.

چنانچه در یکی از مقالات گذشته نشان داده شد، آب با این میزان شوری، عملکرد تمام ارقام پسته را تحت هر شرایطی به صفر می رساند. لذا پیشنهاد شد که چاه های آب با شوری ۲۰۰۰۰ و بالاتر خاموش شوند. در کنار این گزینه، راه حل دومی نیز وجود دارد. این راه حل شیرین کردن آب چاه های شور می باشد.

در این مقاله سعی شده است تا ارزش شیرین کردن آب شور محاسبه شود. فرض کنید که ۲۵ لیتر از آب این چاه وارد دستگاه آب شیرین کن شود. خروجی، ۱۷ لیتر آب شیرین با شوری ۲۰۰ خواهد بود. ۸ لیتر باقی مانده به صورت فاضلاب می باشد. اگر ۱۷ لیتر آب شیرین شده را با ۱۵ لیتر آب باقیمانده چاه مخلوط نماییم، ۳۲ لیتر در ثانیه آب با شوری ۹۵۰۰ ایجاد می شود.

به عبارت دیگر، ۴۰ لیتر در ثانیه آب با شوری ۲۰۰۰۰ به ۳۲ لیتر درثانیه آب با شوری ۹۵۰۰ تبدیل شده است. طبق نتایج مقاله گذشته، عملکرد در هکتار باغات پسته ای که سالانه ۸۵۰۰ متر مکعب آب با شوری ۹۵۰۰ مصرف می کنند برای ارقام فندقی، احمد آقایی و اکبری در خاک های سبک و متوسط در حدود ۱۳۰۰ کیلوگرم و برای رقم کله قوچی و در خاک های سنگین برابر با ۷۵۰ کیلوگرم می باشد.

به عبارت دیگر اگر به جای ۸۵۰۰ متر مکعب آب با شوری ۲۰۰۰۰، همین مقدار آب باشوری ۹۵۰۰ در هر هکتار مصرف شود، حداقل ۷۵۰ و حداکثر ۱۳۰۰ کیلوگرم پسته در هر هکتار اضافه می شود. با توجه به این که یک ساعت آب با دبی ۳۲ لیتر در ثانیه معادل ۱۱۵ متر مکعب می باشد، لذا مقدار ۸۵۰۰ متر مکعب آب معادل ۷۴ ساعت آب با دبی ۳۲ لیتر در ثانیه خواهد بود.

بدین ترتیب می توان گفت که شیرین کردن ۷۴ ساعت آب ۲۰۰۰۰، معادل حداقل ۷۵۰ و حداکثر ۱۳۰۰ کیلوگرم پسته ارزش ایجاد می نماید. با تقسیم این اعداد بر ۷۴، مشخص می شود که ارزش شیرین کردن یک ساعت آب با شوری ۲۰۰۰۰، معادل حداقل ۱۰ و حداکثر ۱۷ کیلوگرم پسته می باشد. اگر قیمت هر کیلوگرم پسته را ۲۵۰۰۰ تومان در نظر گرفته و ۳۰ درصد از درآمد ایجاد شده را به عنوان هزینه های پسته کاری کم نماییم، شیرین کردن یک ساعت آب با دبی ۴۰ لیتر در ثانیه و با شوری ۲۰۰۰۰ میکرو موس بر سانتیمتر، ارزشی معادل حداقل ۱۷۵۰۰۰ و حداکثر ۳۰۰۰۰۰ تومان ایجاد می نماید.

این تنها تاثیر شیرین کردن آب بر عملکرد پسته می باشد. این در حالی است که شیرین کردن آب با جلوگیری از خشک شدن باغات پسته، سرمایه های کشاورزان را نیز حفظ می کند. حال اگر بتوان یک ساعت آب با این کیفیت را با هزینه ای کمتر از این مقادیر شیرین نمود، اقتصادی بوده و توصیه می شود. همچنین می توان این سرمایه گذاری را با سرمایه گذاری در خرید باغات پسته در مناطق دیگر کشور نیز مقایسه نموده و سپس اقدام به تصمیم گیری کرد.

 سوره نمل، آیه ۶۱:

 “یا کسى که زمین را مستقرّ و آرام قرار داد، و میان آن نهرهایى روان ساخت، و براى آن کوههاى ثابت و استوار ایجاد کرد، و میان دو دریا مانعى قرار داد (تا آب شور و شیرین با هم مخلوط نشود، با این حال) آیا معبودى با خداست؟! (چنین نیست،) بلکه بیشتر آنان نمى دانند (و جاهلند).”

دکتر محمد عبدالهی عزت‌آبادی

ثبت دیدگاه