• خانه
  • اجتماعی
  • فرهنگ
  • سیاسی
  • کشاورزی-اقتصاد
  • عکس
  • ورزشی
  • دانش
  • درباره ما
    • ورود به پنل کاربری
    • ثبت نام
  • گالری ویدئو
  • جستجوی پیشرفته
۱۵ نظر ۳ آذر ۱۳۹۳ - ۰:۰۰

پسته کاران حاضرند برای شیرین سازی یک ساعت آب، چه قیمتی بپردازند؟

در چند مقاله گذشته ویژگی های فنی، نحوه مالکیت و شیوه مدیریت در یک مجتمع آب شیرین کن در مناطق پسته کاری مورد بررسی قرار گرفت. دو سئوال اساسی دیگر در مورد آب شیرین کن ها، هزینه و منافع آنها می باشد. در این مقاله سعی می شود تا به این سئوال پاسخ داده شود که کشاورزان حاضر به پرداخت چه قیمتی برای یک ساعت آب شیرین شده، هستند. به عبارت دیگر، ارزش و یا منافع ایجاد شده توسط آب شیرین کن به چه میزان است.

در مقالات گذشته، روش های ساده ای برای محاسبه ارزش یک ساعت آب ارائه گردید. در این مقاله از روش کاملا علمی برای محاسبه ارزش آب استفاده شده است. به علت پیچیده بودن روش محاسبه، از ارائه آن خودداری شده و تنها نتایج محاسبات در اینجا شرح داده خواهد شد. برای این که نتایج با مشخصات بیان شده در مقالات گذشته قابل مقایسه باشد، در اینجا نیز فرض می شود که ۲۰ لیتر آب با شوری بیشتر از ۱۲۰۰۰ میکرو موس وارد مجتمع آب شیرین کن شده و ۱۴ لیتر آب شیرین با شوری کمتر از ۲۰۰ خارج می گردد.

این آب پس از مخلوط شدن با ۱۰ لیتر آب چاه که شوری بالاتر از ۱۲۰۰۰ دارد، به آب کاملا مناسب برای پسته کاری (کمتر از ۸۰۰۰ میکروموس) تبدیل می شود. به عبارت دیگر، ۳۰ لیتر آب با شوری بالاتر از ۱۲۰۰۰ به ۲۴ لیتر آب با شوری کمتر از ۸۰۰۰ تبدیل می شود.

نتایج قطعی پژوهش های موسسه تحقیقات پسته کشور نشان می دهد که آب تا شوری ۸۰۰۰، تاثیر منفی بر عملکرد پسته ندارد. آب از شوری ۸۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ عملکرد را کاهش داده و اگر به بیش از ۱۲۰۰۰ برسد، نه تنها عملکرد را کاهش داده بلکه باعث از بین رفتن درخت پسته می شود.

شاید کسانی با این مسئله مخالف بوده و مواردی را مثال بزنند که باغ پسته ای با آب شور بیش از ۱۲۰۰۰ در حال آبیاری بوده و عملکرد مناسبی هم دارد. چنانچه قبلا نیز گفته شد، در خصوص آب های شور نمی توان به این سادگی و مثال زدن از چند باغ نمونه قضاوت کرد. بلکه باید دانست که آب شور پس از چند سال و رسوب کردن نمک در خاک تاثیر منفی خود را شروع می کند.

همچنین ممکن است باغی با آب شور آبیاری شود ولی سالی یک یا دو نوبت با آب شیرین آبیاری سنگین گردد. در چنین باغی نیز تاثیر شوری دیرتر اتفاق می افتد. علاوه بر این، بافت و ساختمان خاک و نحوه زهکش آن و بعلاوه رقم پسته نیز در زمان تاثیر گذاری شوری بر عملکرد محصول و عمر درخت موثر است. با این وجود، با در نظر گرفتن تمام این جوانب، محققین موسسه تحقیقات پسته کشور به این نتیجه رسیده اند که استفاده از آب با شوری بالای ۱۲۰۰۰ در باغات پسته مضر بوده و بایستی از مصرف آن جلوگیری نمود. مصرف این نوع آب های شور، نه تنها باعث خشک شدن باغات پسته می گردد، بلکه باعث می شود تا خاک نیز نابود شود و به آسانی قابل احیاء نمی باشد.

به عبارت دیگر، در صورتی که با مصرف آب شور، خاک نابود شود، اگر در زمانی به آب شیرین نیز دسترسی پیدا کنیم، دیگر امکان کشت محصول وجود نخواهد داشت. بدین ترتیب مشخص می شود که آب با شوری بالای ۱۲۰۰۰، ارزشی معادل صفر دارد. حال با محاسبه ارزش آب با شوری کمتر از ۸۰۰۰ می توان، منافع ناشی از شیرین سازی آب و تبدیل آب بیشتر از ۱۲۰۰۰ را به آب کمتر از ۸۰۰۰ مشخص نمود. در جدول ۱ ارزش یک ساعت آب با لیتراژ ۲۴ و شوری کمتر از ۸۰۰۰ میکرو موس برای شهرستان انار آمده است.

  جدول ۱: ارزش یک ساعت آب با دبی ۲۴ لیتر در ثانیه و شوری کمتر از ۸۰۰۰ در باغات پسته شهرستان انار

جدول

چنانچه جدول ۱ نشان می دهد، ارزش یک ساعت آب با لیتراژ ۲۴ و شوری کمتر از ۸۰۰۰، به طور میانگین ۱۳۸۲۴۰ تومان می باشد. به عبارت دیگر، اگر یک ساعت چنین آبی با قیمت کمتر از این مبلغ به کشاورزان فروخته شود، به طور میانگین مورد استقبال قرار می گیرد. با توجه به اینکه در سیستم مجتمع آب شیرین کن، کشاورزان علاوه بر پرداخت پول شیرین سازی، بایستی آب شور خود را نیز تحویل دهند، بنابراین بایستی هزینه های نفقه موتور خانه از مبلغ فوق کم شود. به طور متوسط هزینه نفقه چاه آبی با دبی ۳۰ لیتر در ثانیه برای هر ساعت ۱۳۵۰۰ تومان می باشد. بدین ترتیب، می توان گفت که اگر مجتمع آب شیرین کن حاضر شود که ۲۰ لیتر آب شور کشاورزان را تحویل گرفته و ۱۴ لیتر آب شیرین (شوری تقریبا صفر) تحویل دهد و این کار با قیمتی کمتر از ۱۲۴۷۴۰ تومان بر ساعت انجام گیرد، به طور میانگین مورد استقبال کشاورزان قرار خواهد گرفت.

در جدول ۱، همچنین درصد تجمعی ارزش آب در باغات پسته منطقه آمده است. برای مثال، در ۲۷ درصد از باغات پسته، ارزش آب کمتر از ۴۳۲۰۰ تومان بر ساعت است. اگر ۱۳۵۰۰ تومان هزینه نفقه را از این مبلغ کم کنیم، مشخص می شود، در ۲۷ درصد از باغات پسته منطقه، تنها در صورتی از خدمات آب شیرین کن استفاده می شودکه هزینه هر ساعت کمتر از ۲۹۷۰۰ تومان باشد. این باغات، یا دارای آب اضافه بوده و نیازی به آب ندارند و یا این که کیفیت پایین باغات و مدیریت ضعیف باعث شده تا بازده آب پایین بیاید. این در حالی است که در ۶۸ درصد از باغ های منطقه (۱۰۰ درصد منهای ۳۲ درصد) بازده آب بالاتر از ۱۰۸۰۰۰ تومان بر ساعت می باشد.
به عبارت دیگر، اگر مجتمع آب شیرین کن حاضر باشد تا هر ساعت آب را به قیمتی کمتر از ۹۴۵۰۰ تومان (۱۰۸۰۰۰ منهای ۱۳۵۰۰) شیرین نموده و تحویل دهد، مالکان نزدیک به هفتاد درصد از باغات پسته از این کار استقبال خواهند کرد. جدول ۱ همچنین نشان می دهد که در ۲۰ درصد باغات پسته منطقه، ارزش یک ساعت آب بالای ۲۰۰۰۰۰ تومان بوده و تا حداکثر ۳۶۷۲۰۰ تومان بر ساعت نیز می رسد.

این باغات حاضرند در ازای شیرین سازی یک ساعت آب، حداقل ۱۸۶۵۰۰تومان پرداخت نمایند. بدین ترتیب می توان با مقایسه اعداد محاسبه شده در جدول ۱ با هزینه های شیرین سازی آب که در مقاله آینده ارائه می شود، میزان اقتصادی بودن شیرین سازی آب برای باغات پسته منطقه را برآورد نمود.

سوره رعد، آیه ۱۷

” (خداوند) از آسمان آبى فرو فرستاد; و از هر درّه و رودخانه اى به اندازه آنها سیلابى جارى شد; سپس سیلاب بر روى خود کفى حمل کرد; (همچنین) و از آنچه (در کوره ها،) براى به دست آوردن زینت آلات یا وسایل زندگى، آتش بر آن مى افروزند، کفهایى مانند آن به وجود مى آید ـ خداوند براى، حق و باطل چنین مثالى مى زند ـ سرانجام کفها به بیرون پرتاب مى شوند، ولى آنچه به مردم سود مى رساند [= آب یا فلزّ خالص ]در زمین مى ماند; خداوند اینچنین مثال مى زند!”

دکتر محمد عبدالهی عزت آبادی

دکتر محمد عبدالهی عزت آبادی

مطالب مرتبط:
مشخصات فنی یک مجتمع آب شیرین کن مخصوص باغات پسته
نحوه مالکیت و شیوه مدیریت در یک مجتمع آب شیرین کن مخصوص باغات پسته
چگونه می توان یک مجتمع آب شیرین کن سود آور و سازگار با محیط زیست را برای پسته کاران احداث نمود؟

برچسب ها: آب شیرین کن, تصفیه آب صنعتی, شهرستان انار, مجتمع تصفیه آب

۱۵ دیدگاه برای “پسته کاران حاضرند برای شیرین سازی یک ساعت آب، چه قیمتی بپردازند؟”

  1. نسیم جنوب گفت:
    آذر ۳, ۱۳۹۳ در ۲:۱۶ قبل از ظهر

    باسلام وبا درودبراب وخاک واین غنود
    بر دم ودستگاه که شیرین میکند اب را چه زود
    ما به امیدخدا فردا خواهیم خواند سرود
    اسمان بشکافته ابر باران شود دریا ورود
    گر خدا خواهد زابر باران میاید فرود
    ادمی با قلب ارامش گرفته فضل وجود
    باتشکر والسلام ای مهندس والا مقام
    توببخش بی ربط نوشتم این پیام واین کلام
    والسلام

    پاسخ
  2. غلونزا گفت:
    آذر ۳, ۱۳۹۳ در ۱۱:۱۶ قبل از ظهر

    با سلام و تشکر فراوان از جناب دکتر عبداللهی
    مقاله خوب و مفیدی بود
    انشالله که شما هم در تمام مراحل زندگیتان موفق و موئید باشین
    یاحق

    پاسخ
  3. آشنا گفت:
    آذر ۳, ۱۳۹۳ در ۶:۰۶ بعد از ظهر

    این دستگاهها بیشتر از نصف اب را که به پساب تبدیل میکند. هزینه نگهداری ان هم خیلی زیاد است.کشاورز بیچاره نصف زمینهایش را باید از اب بیاندازد چون اب نصف میشود بقیه پولش را هم که از فروش پسته مانده زمینش بدست اورده باید بدهد بابت هزینه دستگاه دیگه چی براش می مونه هیچی  بدهی بابت کود و سم وکارگرو ……………….

    پاسخ
  4. محمد عبدالهی عزت آبادی گفت:
    آذر ۳, ۱۳۹۳ در ۹:۱۰ بعد از ظهر

    پاسخ به آشنا
    سلام
    در این مقاله منافع آب شیرین کن ها را ارایه نمودم و در مقاله آینده هزینه های آن ها را می نویسم. در نهایت داوری و انتخاب با کشاورزان است.  

    پاسخ
  5. عبداللهي دلير گفت:
    آذر ۴, ۱۳۹۳ در ۹:۰۴ قبل از ظهر

    بهتره بفهمیم که تا به حال چکار کردیم و چکار باید بکنیم از مقالات دکتر عبداللهی تشکر میکنم که به این فهم کمک میکنند امیدواریم گوش شنوایی باشد

    پاسخ
  6. محمد عبدالهي عزت آبادي گفت:
    آذر ۴, ۱۳۹۳ در ۱۰:۱۰ قبل از ظهر

    نسیم جنوب، غلونزا و عبدالهی دلیر

    سلام
    از محبت های شما متشکرم.

    پاسخ
  7. ابرکوه گفت:
    آذر ۴, ۱۳۹۳ در ۲:۳۸ بعد از ظهر

    سلام بر دکتر عبدالهی اگر کسی بخواهد به تنهایی برای چاهش این دستگاه را راه اندازی کند چقدر هزینه دارد؟ و هزینه نگهداری بعد از راه اندازی دستگاه چقدر است؟

    پاسخ
  8. همشهری گفت:
    آذر ۴, ۱۳۹۳ در ۷:۵۶ بعد از ظهر

    با سلام خدمت دکتر عبداللهی و تشکر از زحمات فراوان ایشان در این زمینه.
    آیا غیر از هزینه نفقه برای مالک آب شور هزینه های دیگری هم مانند سود سرمایه مالکیت آب شور برای کشاورزی که آب شور مالکیت دارد .در نظر گرفته اید .چون کسی که آب شیرین ساعتی مثلا دویست هزار تومان می خرد ، هزینه های دیگری  نپرداخته یا نمی پردازد.ولی کسی که مالک آب شور است سرمایه خود چندین سال در این راه گذاشته است.

    پاسخ
  9. محمد عبدالهی عزت آبادی گفت:
    آذر ۴, ۱۳۹۳ در ۸:۴۹ بعد از ظهر

    پاسخ به همشهری
    سلام
    هزینه نفقه در نظر گرفته شده تنها هزینه های جاری  بوده و هزینه های سرمایه گذاری مد نظر قرار نگرفته است. دلیل آن این است که هزینه فرصت سرمایه اندوخته شده در چاه های آب با شوری بالای بیست  هزار تقریبا صفر است. زیرا هیچ ارزشی ایجاد نمی کند و کسی حاضر به خرید این چاه ها نیست.  این در حالی است که با ایجاد این مجتمع های آب شیرین کن ارزش چاه های آب شور به شدت بالا می رود. در پایان از ابراز لطف شما همشهری عزیز بی نهایت سپاسگذارم. 

    پاسخ
  10. محمد عبدالهی عزت آبادی گفت:
    آذر ۴, ۱۳۹۳ در ۹:۳۷ بعد از ظهر

    پاسخ به ابرکوه
    سلام
    ان شاالله در مقاله آینده به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد. در پایان از ابراز لطف شما متشکرم.

    پاسخ
  11. ح-ا-ا گفت:
    آذر ۵, ۱۳۹۳ در ۸:۵۵ بعد از ظهر

    باسلام خدمت آقای دکتر
    احترامامنظورتان تمام چاه موتورهای آبکشی درشهرستان است که بایددستگاه مذکوررانصب کنند؟چون چاه موتورهای قسمت بالای جاده اناربه یرد(مثلا بهابادوصدرآباد)هنوزآبشان شورنشده است.باتشکر

    پاسخ
  12. lمحمد صالحی شریف آبادی گفت:
    آذر ۶, ۱۳۹۳ در ۱۲:۳۷ بعد از ظهر

    سلام مهندس جان استفاده از آب شیرین کن برای کوتاه مدت جوابگو خواهد بود البته به شرط آنکه از قطره قطره آن استفاده بهینه شود اما برای بلند مدت یا باید آب را انتقال بدهیم یا کلا موتورها را خاموش کنیم راستی مهندس آیا این اتفاقی که برای موتور پمپ های انار افتاده در هیچ جای جهان سابقه دارد یا نه اگر سابقه دارد چگونه با آن برخورد کرده اند آیا اگر بر فرض ده سال موتور پمپهای یک منطقه را کلا خاموش کنند آیا سطح آب بالا خواهد آمد

    پاسخ
  13. محمد عبدالهی عزت آبادی گفت:
    آذر ۷, ۱۳۹۳ در ۵:۲۱ بعد از ظهر

    پاسخ به ح ا ا
    سلام
    چنانچه مکررا  گفته شد آب با شوری کمتر از هشت هزار کاملا برای پسته مناسب است. به عبارت دیگر, چاه هایی که نام بردید با آب شیرین و کمتر  از هشت هزار نیازی به نصب آب شیرین کن ندارند. از حسن نظر و اظهار لطف شما متشکرم. 

    پاسخ
  14. محمد عبدالهی عزت آبادی گفت:
    آذر ۷, ۱۳۹۳ در ۵:۳۰ بعد از ظهر

    پاسخ به محمد صالحی شریف آبادی
    سلام
    فکر انتقال آب برای کشاورزی را باید برای  همیشه فراموش کرد. اگر برای مدت طولانی موتورها خاموش شوند در مناطقی که بر اثر  نشست زمین و متراکم شدن آن خلل و فرج گرفته نشده باشد آب بالا می آید. نیازی به خاموشی کامل چاه ها نیست. اگر به اندازه ورودی آب به سفره , از آن آب برداشت شود هیچ موقع با مشکل مواجه نخواهیم شد. در شراط فعلی منطقه نیز نصب آب شیرین کن باعث می شود تا هزینه برداشت بالا رود. لذا مقدار برداشت کم شده و در بلند مدت به تعادل می رسیم و هیچ مشکلی ایجاد نخواهد شد. در پایان از ابراز لطف شما متشکرم. 

    پاسخ
  15. ح-ا-ا گفت:
    آذر ۸, ۱۳۹۳ در ۳:۲۱ بعد از ظهر

    باتشکرازجناب آقای دکتر

    پاسخ

دیدگاه خود را بنویسید

برای صرف‌نظر کردن از پاسخ‌گویی اینجا را کلیک نمایید.


تازه‌ترین مطالب
  • استاندار: بیکاری در فارس روند کاهشی داشته است
  • جشنواره طنز مکتوب شهروندی در شیراز برگزار می شود
  • طرح «سفیر سلامت دانش آموزی-همیار پزشک» در فارس آغاز شد
  • اولین آزادراه فارس ۱۴۰۰ افتتاح می‌شود
  • مجوز افزایش ۳۰ درصدی شهریه باشگاه‌های شیراز
  • شهردار شیراز: ۱۴۷ طرح عمران شهری را درحال اجرا داریم
  • پیام نور در برگزاری آزمون‌های الکترونیک دانشگاهی فارس برتر شد
  • یک هزار و ۱۰۰ طرح هادی روستایی فارس نیازمند بازنگری هستند
  • عملیات احداث ساختمان دادگاه بخش خشت کازرون آغاز شد
  • جذب فارغ التحصیلان نخبه در صنعت برق فارس
  • امکان فعالیت احزاب قانونی باید فراهم باشد
  • بهره‌مندی حدود۹۶ درصدی روستا‌های فارس از گاز طبیعی
  • صدای پای نگرانی در کوچه‌های کرونایی فارس
  • عکاس اهل فارس شایسته تقدیر در جشنواره دمیتریف روسیه شد
  • استاندار اسبق فارس درگذشت
  • ۲۲ میلیارد تومان وام رایگان برای بهسازی مسکن مددجویان فارس پرداخت شد
  • سرما ۳۲ میلیارد ریال به باغداران خنج زیان رساند
  • پایان بهمن ۳۰ خدمت تامین اجتماعی غیرحضوری می‌شود
  • درخواست از وزیر میراث فرهنگی برای ثبت جهانی شهر دستبافته‌های عشایری
  • دستگیری جاعل سابقه‌دار در شیراز
آرشیو
  • خانه
  • تماس با ما
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انار پرس است.