• خانه
  • اجتماعی
  • فرهنگ
  • سیاسی
  • کشاورزی-اقتصاد
  • عکس
  • ورزشی
  • دانش
  • درباره ما
    • ورود به پنل کاربری
    • ثبت نام
  • گالری ویدئو
  • جستجوی پیشرفته
۱۱ نظر ۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۹

آیا اتصال باغات پسته از کبوترخان تا شمش کاری درست بود؟

به گفته قرآن، قوم سباء در منطقه ای زندگی می کردند که هم از نظر منابع آبی و هم از نظر مراتع و جنگل ها پربار بود. این قوم با مهار منابع آبی به کشاورزی پرداختند. کشاورزی پر رونق باعث شد تقاضا برای زمین بالا رود. در اینجا برخلاف اصحاب راس، محدودیت آب وجود نداشته بلکه محدودیت اصلی کمبود زمین های مناسب کشاورزی بود. لذا این قوم شروع به از بین بردن جنگل ها و مراتع و آماده سازی آن برای کشاورزی نمودند. به طوری که قرآن می گوید فاصله بین شهرها و آبادیهای خود ایجاد کردند.

فاصله هایی که قبلا پوشیده از جنگل و مرتع بود تبدیل به مزارع و باغات کشاورزی شد. این مسئله باعث لخت شدن سطح خاک و شسته شدن آن توسط سیلاب ها گردید. به طوری که یک سیل ویرانگر تمام آن سرزمین را از بین برد. این در حالی است که در صورت وجود جنگل و مرتع به عنوان محافظان طبیعی هیچ گاه این اتفاق نمی افتاد. در این داستان، قرآن نقش منابع طبیعی را در حفاظت از خاک و جلوگیری از بروز سیلاب های مخرب را توضیح می دهد. همچنین نکته مدیریتی بسیار مهم در این آیات حفظ منابع طبیعی و از بین نبردن منابع در حد فاصل بین باغات، مزارع و شهرها است. به عبارت دیگر، انسان بایستی در حد نیاز خود از منابع طبیعی استفاده کرده و منابعی که نیاز به آن ندارد را دست نخورده باقی بگذارد. نکته جالب داستان این است که گاهی انسان بدون هیچ نیازی تنها به منظور تغییر چشم انداز، منابع را تخریب می کند. در حالی دستور مدیریتی قرآن این است که از منابع طبیعی بایستی طوری بهره برداری شود که کمترین تغییر در چشم اندزهای آن داده شود. به عبارت دیگر از تغییر در آیات الهی به شدت خود داری شود.

این داستان قرآنی نشان می دهد که دخالت در طبیعت و تغییر وضعیت آن باعث عواقب ناگواری است. تفاوتی نیز در این زمینه وجود ندارد که جنگل را به بیابان تبدیل کنیم و یا بیابان را به جنگل سبز تبدیل نماییم. این هردو باعث نابودی طبیعت است.

ما روزگاری افتخارمان بر این بود که بزرگترین جنگل مصنوعی دنیا را در شهرستان های انار و رفسنجان (از کبوترخان تا شمش) ایجاد کرده ایم. این در حالی بود که طبیعت کویری منطقه ظرفیت این جنگل مصنوعی را نداشت. لذا تخریب منابع آب، تغییرات شرایط آب و هوایی، طغیان آفات و… پیامد این مسئله بود. این در حالی است که بایستی بین باغات با ایجاد فواصله مناسب، طبیعت دست نخورده را به حال خود رها می کردیم تا منطقه چشم انداز کویری خود را از دست ندهد.

حالا نیز دیر نشده است. می توان با حذف باغات اضافه و رساندن سطح باغات پسته به میزانی که آب کافی برای آن باشد، از نابودی کامل کشاورزی منطقه جلوگیری کرد. در حالی که طبیعت بیابانی منطقه نیز به حالت قبل برگردانده شود. به طوری که آبادی های مشخص با باغات پسته جدای از هم و پراکنده در یک گستره کویری ایجاد گردد. به عبارت دیگر، به جای یک کمربند یکنواخت سبز، نقاط پراکنده سبز که در برگیرنده مساحتی از چندین باغ متصل به هم است، مشاهده شود. یادمان باشد اینجا اتحادیه اروپا یا ایالات متحده آمریکا نیست که بارندگی سالیانه آن بالغ بر ۵۰۰ میلیمتر بوده و لذا ظرفیت ایجاد مزارع و باغات یکپارچه چند ده هزار هکتاری را داشته باشد. اینجا کویری است که میانگین بارندگی بلند مدت آن کمتر از۹۰ میلیمتر در سال می باشد.

پاینده باد قرآن، که پیشرفته ترین اصول توسعه پایدار (از جمله اصل view یا ارزش چشم انداز)، را به ما آموخته است. ارزشی که در کشورهای توسعه یافته برای منابع طبیعی تنها به عنوان چشم انداز دل انگیز محاسبه می گردد. در این کشورها، اگر قرار است یک کارخانه صنعتی ساخته شود باید هزینه های تخریب مناظر طبیعی و چشم انداز طلوع خورشید نیز به عنوان هزینه های احداث این کارخانه در نظر گرفته شود.

 سوره سباء، آیات ۱۵ تا ۱۹

“براى قوم «سبا» در محل سکونتشان نشانه اى (از قدرت الهى) بود: دو باغ (بزرگ با میوه هاى فراوان) از راست و چپ (رودخانه عظیم; و به آنها گفتیم:) از روزى پروردگارتان بخورید و شکر او را به جا آورید; شهرى است پاک و پاکیزه، و پروردگارى آمرزنده (و مهربان). امّا آنها (از خدا) روى گردان شدند، و ما سیل ویرانگر را بر آنان فرستادیم، و دو باغ (پر برکت) شان را به دو باغ (بى ارزش) با میوه هاى تلخ و درختان «شوره گز» و اندکى درخت سدر مبدّل ساختیم.این کیفر را بخاطر کفرانشان به آنها دادیم; و آیا ما کسى جز افراد کفران کننده را مجازات مى کنیم؟! و میان آنها و شهرهایى که برکت داده بودیم، آبادیهاى آشکارى (بر سر راهشان) قرار دادیم; و سفر در میان آنها را بطور متناسب (با فاصله نزدیک) مقرّر داشتیم; (و به آنان گفتیم:) شبها و روزها در این آبادیهابا ایمنى (کامل) سفر کنید.ولى (این ناسپاسان) گفتند: «پروردگارا! میان سفرهاى ما دورى بیفکن» (تا بینوایان نتوانند دوش به دوش اغنیا سفر کنند. و اینگونه) به خویشتن ستم کردند; و ما آنان را داستانهایى (براى عبرت دیگران) قرار دادیم و جمعیّتشان را به طور کامل متلاشى ساختیم; در این ماجرا، نشانه هاى عبرتى براى هر صبور شکرگزار است.”

 دکتر محمد عبدالهی عزت‌آبادی

برچسب ها: پسته, شهرستان انار

۱۱ دیدگاه برای “آیا اتصال باغات پسته از کبوترخان تا شمش کاری درست بود؟”

  1. نسیم جنوب گفت:
    خرداد ۳, ۱۳۹۴ در ۱۰:۲۵ بعد از ظهر

    باسلام وبادرود برکسانیکه زخوبیهای قران حرف دارنند باسرود 
    من خودخواه وفراموشکار زدستداده اب وخاک ونعمت حق هرچه بود 
    پافشاریهای من کم.کم خراب بنموده ابر وباران وطبیعت .آب رود 
    من خموش از یاد حق ناسپاس درمصرف آب همچو نادان وحسود 
    باتشکر وسلام برشما که گفته از معروف .محبت درکلام 
    باز خدا بخشد گناه من به توبه هم به امروز و به فردا تا قیام 
    باتشکر باید به عرض برسانم من همیشه رضای خود را به رضایخدا ترجیح میدهم .چون من دلم مخواهد ازدیگر خود بهتر باشم دیگر من ابروی مرا میببرد این باعث شد که بجای اینکه با یاد خدا به دیگر خود محبت کنم که انهم اندازه شود فقط بفکر روشوه دادن به خود بودم که بگویم من ازدیگرم بهترم روشوه دادن به خود باعث شد که دیگر من که به من اسایش میداد خراب بود وخراب تر شد وشد درد وبلا بجان من .نعمت خدا همیشه هست چون خدا همیشه هست دنیا همیشه هست چون خدا همیشه هست این بی اندازگی من دنیای مرا خراب کرد خداوند بخشنده ومهربان است من چکنم که شرمنده ونامهربان ..به امید دیدار بهار اهلبیت در دنیا وشفاعتش در اخرت .انشالله اگر مرا لایق میدانی برایم دعا کن .منتضر انقاد وپشنهاده بامحبت شما می مانم .والسلام. 

    پاسخ
  2. ح-ا-ا گفت:
    خرداد ۳, ۱۳۹۴ در ۱۱:۲۲ بعد از ظهر

    درست فرمودنددکتر

    پاسخ
  3. ح-ا-ا گفت:
    خرداد ۳, ۱۳۹۴ در ۱۱:۲۸ بعد از ظهر

    درست فرمودندآقای دکتر.خسته نباشیددکتر

    پاسخ
  4. مهران گفت:
    خرداد ۳, ۱۳۹۴ در ۱۱:۳۱ بعد از ظهر

    سلام حالا این چه خبری گذاشتین شما  اگر خبر ندارین این چرت و پرتا را نذارین قبلأ هر کاری کردن  که کردن شما به فکر آینده باشید 

    پاسخ
  5. م-ا گفت:
    خرداد ۴, ۱۳۹۴ در ۱:۵۱ قبل از ظهر

    صحیح است

    پاسخ
  6. سلام گفت:
    خرداد ۴, ۱۳۹۴ در ۶:۱۹ قبل از ظهر

    بسیار عالی و دقیق و …
    رفتن به شهرها و استان های دیگر برای کشاورزی و یا تغییر شغل، تنها مبارزه با “معلول” است!
    “علت” همچنان باقیست!
    ای کاش بجای تغییر شغل، خودمان را تغییر میدادیم!
    ای کاش بجای عوض کردن شهر و دیار، خودمان را عوض میکردیم!
    یک جمله یادگاری از “سلام”:
    “همیشه” “همه چیز” “همه جا” هست! فقط باید طرز فکرت را عوض کنی و جور دیگری ببینی!
    والسلام.

    پاسخ
  7. ناشناس گفت:
    خرداد ۴, ۱۳۹۴ در ۷:۴۵ قبل از ظهر

    نسیم جنوب جون ما توهمون شعرت موندیم خداوکیلی، این نیمچه مخ مارا درگیر نثر نفرما لطفاً

    پاسخ
  8. اهل دل گفت:
    خرداد ۴, ۱۳۹۴ در ۱۰:۰۷ قبل از ظهر

    طامعی و قانعی انسان است که این مشکلات را ایجاد میکند اگر انسان به کم قانع بود و حرص افزایش مال نداشت و هی زمین کشاورزی گسترش نمیداد الان همه ی مردم در حد طبیعی و نرمال سرمایه داشتند نه اینکه بعضی آنقدر بخورند که از حلقشان بر آید و بعضی از گرسنگی جانشان به در آید.

    پاسخ
  9. نسیم جنوب گفت:
    خرداد ۴, ۱۳۹۴ در ۱۱:۱۰ قبل از ظهر

    بادرود وباسلام برناشناس که خاطر خواه ماگشته مدام 
    حرف مارا بامحبت میزند او بهر رفعت با شهامت صبح وشام 
    من وما مسافر همگی به خانه حق مهمانیم 
    ما زخانه وصاحبخانه و مهمانی عجب نادنیم 
    خانه پر از حلم حق مابقی نقش وخیال 
    ما بگیریم بهر ارامش لباسی و بدون قیل وقال 
    ایاین را نوشتم به عنوان تشکر از خدا وناسپاس که خیلی دوستش دارم وانار پرس که بدون اینکه من که هستم وچه هستم پستیهای مرا میگذارد وتشکر ازهمه انهاییکه با یاد خدا توجه کرده وصبر دارنند وهر دل مرا گوش میکنند وبری رضای دل خود نه مرا تائید میکنند ونهرد میکنند بالکه با یاد خداوند بخشنده ومهربان از من انتقاد کرده تا اگر خواست خدا بود من یک کم بهتر وروز خوبی داشته باشم  به امید  دیدار بهار اهلبیت دردنیا وشفاعتش در اخرت . من همراه دوست میدارم بچه  ها را بیشتر چون انها به خدا نزدیکتر هستنند وشما دوست میدارم تا باشیدومن هر روز مغز سالم شما را بخورم وبزر گتر شوم .گویا نمدانستی که چقدر عزیزی واگر من محبت دارم برای بزر گتر شدن خودم سعی وتلاش میکنم ولی بایاد خدا واگر لایق بودم برای سلامتی شما دعا میکنم …والسلام…..

    پاسخ
  10. سلام گفت:
    خرداد ۴, ۱۳۹۴ در ۲:۲۳ بعد از ظهر

    وکان الانسان عجولا ( اسرا – ۱۱)
    وکان الانسان کفورا ( اسرا – ۶۷)
    وکان الانسان قتورا ( اسرا – ۱۰۰)

    پاسخ
  11. نا شناس گفت:
    خرداد ۴, ۱۳۹۴ در ۴:۵۹ بعد از ظهر

    نسیم جنوب تو رو به خدا این همه چرت نگو

    پاسخ

دیدگاه خود را بنویسید

برای صرف‌نظر کردن از پاسخ‌گویی اینجا را کلیک نمایید.


تازه‌ترین مطالب
  • استاندار فارس: یکی از الزامات برای مداحان، مطالعه است
  • ۹۰ میلیون متر معکب آب از سددرودزن مرودشت برای مصارف کشاورزی رها شد
  • سه هزار و ۳۰۰ تن نهاده بین دامداران شهرستان اقلید توزیع شد
  • واژگونی اتوبوس در شرق فارس با ۱۰ مصدوم
  • ضریب نفوذ و بهره‌مندی از گاز در داراب افزایش می‌یابد
  • فوت ۳ هزار و ۸۳ نفر در فارس بر اثر ابتلا به کرونا
  • کاهش ذخایر خونی در فارس
  • آزاد‌سازی ۲ هزار محد‌ود‌ه معدنی قابل اکتشاف د‌ر فارس
  • پیش‌بینی برداشت بیش از ۳۲ هزار تن مرکبات در شهرستان خفر
  • شهرک آرین شیراز؛ پیوسته به شهر و گسسته از امکانات
  • استاندار: مردم فارس ۷۰۰ میلیارد تومان در شرایط کرونا کمک کردند
  • پلمب ۵ کارگاه تولید مصالح غیراستاندارد در شیراز
  • آخرین مهلت ثبت نام مرحله سوم مسکن ملی در فارس ۲۵ دی است
  • ۸ باند سرقت در شیراز متلاشی شد
  • سرما ۶۲ میلیارد ریال به بخش کشاوری لارستان زیان رساند
  • طرح‌های آبخیزداری لارستان موجب ذخیره سالانه ۶۰ میلیون مترمکعب آب شد
  • بیش از ۳۰ معدن در سرچهان به سرمایه‌گذاران واگذار شد
  • راه اندازی ۱۰ بازارچه فروش محصولات سالم در شیراز
  • خسارت ۸۰ میلیارد تومانی سرما به کشاورزی قیروکارزین
  • «نداشتن مهارت‌های زندگی اصلی‌ترین علت طلاق است»
آرشیو
  • خانه
  • تماس با ما
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انار پرس است.