• خانه
  • اجتماعی
  • فرهنگ
  • سیاسی
  • کشاورزی-اقتصاد
  • عکس
  • ورزشی
  • دانش
  • درباره ما
    • ورود به پنل کاربری
    • ثبت نام
  • گالری ویدئو
  • جستجوی پیشرفته
۱۲ نظر ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۷:۴۰

قابل توجه حامیان انتقال بین حوضه‌ای آب: دوستی با طبیعت، راه حفاظت و کنترل منابع

 در تعدادی از آیات قرآن، انسان را به دوستی با طبیعت و موجودات ساکن در زمین تشویق کرده است. دوستی و همتا دانستن آنها باعث می شود تا انسان برای آنها حقی قائل شده و از آزار و اذیت و نابودی آنها جلوگیری نماید.

قرآن تمام موجودات این عالم را امت هایی مانند انسان می داند که قابل احترام بوده و دارای حق هستند. به عبارت دیگر هرچند که خداوند تمام موجودات را مسخر انسان و تحت فرمان و تسلیم وی می داند اما به او اجازه بی احترامی و آزار و اذیتشان را نمی دهد. بنابراین با بیان این مسائل به انسان به عنوان خلیفه خود در روی زمین راه و روش حفاظت از منابع طبیعی را یاد می دهد.

به عبارت دیگر خداوند در کتاب قرآن دستورات لازم را برای حفاظت از کتاب هستی خود را می دهد. همانطور که قرآن دارای آیات است، کتاب آفرینش الهی نیز دارای آیاتی می باشند. آیات این کتاب تک تک موجودات و خلایق می باشند.

همانطور که جابجایی و یا حذف یک آیه و یا حتی یک حرف از قرآن جایز نبوده و گناهی نا بخشودنی است، جابجایی و تغییر آیات آفرینش نیز به شدت منع شده است. لذا حفاظت و نگهداری از منابع طبیعی و موجودات زنده و غیر زنده جهان هستی و جلوگیری از تغییر در نظم و کارکرد آنها به انسان به عنوان خلیفه خدا واگذار شده است. لذا مصرف و استفاده از این موجودات تحت تسلیم بایستی به نحوی باشد که تغییری در حیات کلی آنها به وجود نیاورده و پایداری آنها را برای نسل آینده تضمین کند.

 با توجه به اصل قرآنی فوق که از پیشرفته ترین اصول علمی توسعه پایدار می باشد، انسان بایستی فعالیت های خود را طوری تنظیم نماید که کمترین تغییر را در طبیعت ایجاد کند. این در حالی است که انتقال بین حوضه ای آب، بیشترین تغییرات را در طبیعت ایجاد کرده و اثرات زیست محیطی مخربی را به دنبال دارد.

انتقال بین حوضه ای آب با به هم زدن محیط زیست مبداء، مقصد و مسیر انتقال آب، زندگی جنبندگان روی زمین که به گفته قرآن امت هایی مانند ما هستند را در معرض خطر قرار می دهد. این در حالی است که این پدیده هم از نظر قرآن و هم از نظر علم، غیر قابل قبول است. در مقابل، به جای انتقال آب، می توان استفاده از آب کم موجود را بهینه کرده و یا به محل پر آب مهاجرت نمود. به طوری که کمترین تاثیر سوء زیست محیطی بر جا گذاشته شود.

سوره انعام، آیه ۳۸

“هیچ جنبنده اى در زمین، و هیچ پرنده اى که با دو بال خود پرواز مى کند، نیست مگر این که امّتهایى همانند شما هستند. ما هیچ چیز را در این کتاب، فروگذار نکردیم; سپس (همگى) به سوى پروردگارشان محشور مى گردند.”

 دکتر محمد عبدالهی عزت‌آبادی

۱۲ دیدگاه برای “قابل توجه حامیان انتقال بین حوضه‌ای آب: دوستی با طبیعت، راه حفاظت و کنترل منابع”

  1. نسیم جنوب گفت:
    خرداد ۲۴, ۱۳۹۴ در ۹:۲۷ قبل از ظهر

    باسلام وبادرودای کلافه جان چراازخود گذشتی خیلی زود 
    فاتحه خواندم برایت چون گذشتت بهر من اورده سود
    خود کشی بهر خدا عالی همان است فضل وجود 
    شاید خیلی خوب نباشد که به حرف خود راسیاه کرد ه کبود 
    باتشکر وسلام من بدهکارم سلامتت میکنم هر صبح وشام 
    ازخدا خواسته .توجه .صبر.پذیرش .تابدانم خوب بخوانم هر کلام 
    باتشکر توی دنیا گفته ها همه یکی است انهم برای لذت بردن برای شادی باید اول بایاد خدا حرکت کرد وبایاد خدا توجه کرد ودوبار خواند وپنج بار تکرار وتمرین وهفت بار بازم تکرار وتمرین اخرش هم خودکشی جواب نیست از خدا بخواهم که شیرینی حرف وکلام را به من بدهدمرا ببخش ای کلافه همه ادمها کلافه هستنند که که به خود ودیگر خود خسارت میزنند مگر کسی که حق را بشناسد وبه اوایمان بیاورد وتا اخر عمر فقط به اوخوشامد بگوید حرف اورا بزند واز صبر اوبگوید .کلافه جون امیدارم که خودکشی نکرده .چون من هنوز به محبت ودعای تو نیاز دارم ..والسلام…..

    پاسخ
  2. علی گفت:
    خرداد ۲۴, ۱۳۹۴ در ۱:۳۳ بعد از ظهر

    سلام دکتر جان امروز نمک پاشون کردی اگه اینجوری باشه پس گاز طبیعی در شهرهای جنوب باید همونجا مصرف بشه وبه شهرهای سردسیر نیاد این خاک معدنها هم نباید مس واهن وفولاد بشه تا مردم کمترین اسیب رو به طبیعت بزنن و برگردن به همون زندگی غار نشینی 
    انسان از روزی که پا روی کره خاکی گذاشته داره نعمتهای خدا را چه درست چه غلط نابود میکنه اگه تو قران هم بگردی برای ارامش واسایش انسان ایه های زیادی است که از طبیعت استفاده کنند 
    نسیم جنوب جان بیخیال شو 

    پاسخ
  3. گم گفت:
    خرداد ۲۴, ۱۳۹۴ در ۲:۰۰ بعد از ظهر

    دیگه حنات واسه ما رنگی نداره, تو هم با این مقاله هات

    پاسخ
  4. محمد عبدالهي عزت آبادي گفت:
    خرداد ۲۴, ۱۳۹۴ در ۲:۵۱ بعد از ظهر

    پاسخ به علی
    سلام
    آب با تمام آنچه شما گفتید متفاوت است. آب جزء منابع تجدید پذیر است اما معادن، نفت، گاز جزء منابع تجدید ناپذیر می باشند. اصول اقتصادی استفاده از این دو نوع منبع کاملا متفاوت است. داستان تنوع در نعم الهی که جنابعالی به درستی و هوشمندانه مورد اشاره فرمودید، ان شاءالله در مقاله های آینده مورد بررسی قرار خواهد گرفت. 

    پاسخ
  5. محمد عبدالهي عزت آبادي گفت:
    خرداد ۲۴, ۱۳۹۴ در ۲:۵۵ بعد از ظهر

    پاسخ به گم
    سلام
    از این که اعتماد دوستان با وفایی چون شما را از دست دادم، واقعا متاسفم و کاری جزء افسوس خوردن نمی توانم انجام دهم. ان شاءالله بتوان روزی دوباره مورد اعتماد شما خوبان واقع شوم. 

    پاسخ
  6. نسیم جنوب گفت:
    خرداد ۲۴, ۱۳۹۴ در ۴:۳۴ بعد از ظهر

    باسلام وبادرود برعلی که خوب وعالی خواند سرود 
    با توجه به یک الله شویم اندازهکم کم برده سود 
    من که بی اندازه مصرف کرده ازنعمتبه مانند ثمود 
    کی شودخوب زخم چشم شور نادان وحسود 
    باتشکر  وسلام برعلی وهرکه با یاد خدا خواندکلام 
    بامحبت ما شویم اندازه دردنیابه ذات خود گذارییم احترام 
    باتشکر  دنیای خداهمیشه هست وخواهد بود نعمت ورحمت خدا همیشه هست وخواهد بود این من هستم که باید ازنعمت ورحمت خدا راست واندازه ودرست وبجا استفاده کرده هم زندگی خوب دردنیا وشاید بهشت دراخرت که انهم خدا نوشته سر نوشت واگر قانون سوختن وساختن را بایاد خدا وراه مستقیم خدا ورضابه رضای خدا را رعایت نکنم این ددنیای من است که خراب خواهد شد نهدنیای دیگران دیگران راه خود را می رونند ومن برای بهشت خودم باید به انها کمک کنم نه که انها رابسازم اگر ساختنی باشد کار استاد کریم است نه که من خود یک فقیر نیازمند از ازل تا ابد میباشم من خراب کار بیتوجه به خرابی خود میخواهم دیگر خود را بسازم بهتراست که من دست از ساختن دیگر خود بردارم وبایاد خدا خود را اندازتر کنم دیگر منهم خدائی دارد 
    امیدوارم که خداوند مرا ببخشد که با اینهم دروغ دیگر خود را دروغگو دانسته وبجای محبت میخواهم اورا با جنگ بسازم از علی وتمام انهائی که توجه میکنند ودرک مرا میخوانند معذرت خواسته وبه امید انتقاد سازنده شما مطلب مینویسم تاشاید اگر خدا خواست وشما محبت کرده منکمی بهتر شوم به امید دیداربهار اهلبیت در دنیا وشفاعت اقا در اخرت انشا الله .والسلام 

    پاسخ
  7. همشهری گفت:
    خرداد ۲۴, ۱۳۹۴ در ۴:۴۳ بعد از ظهر

    سلام به اقای عبدالهی این اقایون که تهمت میزنن یا اطلاعت دراین موارد ندارن یا هدایت شده هستن زمان مشکل همه اینهاست شما به راحت ادامه بده به امید موفقیت

    پاسخ
  8. ح-ا-ا گفت:
    خرداد ۲۴, ۱۳۹۴ در ۷:۵۶ بعد از ظهر

    تشکردکتر

    پاسخ
  9. سلام (باران سابق) گفت:
    خرداد ۲۴, ۱۳۹۴ در ۱۰:۵۷ بعد از ظهر

    سلام خدمت آقای دکتر و سایر دوستان
    چند ماه پیش مقاله ایی تحت عنوان “دیدگاه قرآن در خصوص کنترل مقدار برداشت از منابع آب زیر زمینی”
    در سایت اومده بود که بنده به عنوان “باران” چند سوال از شما در مورد برداشت بیش از حد مجاز آب های زیرزمینی و حکم آن از نظر قانون و قرآن پرسیدم که بلافاصله از جانب شما مقاله ایی دیگر به عنوان:
    ” لزوم وجود محدودیت زمان برداشت آب در پروانه‌های آبکشی مناطق داری پسته ” در سایت درج شد.
    (البته باز هم نظر و سوال خودم را در آن قسمت تکرار کردم)
    از آنجا بود که بنده به منطقی بودن و صداقت شما اعتقاد پیدا کردم و مطمئنا هستند بسیاری از دوستان که به منطق و صداقت شما هیچ شکی ندارند.
    در اینجا دو جمله از خلاصه پاسخ هایتان به دوستان را بازگو میکنم:
    ۱- من با پروژه انتقال آب از شمش از دیدگاه قانونی مخالفم اما از دیدگاه اقتصادی و توسعه پایدار موافق!
    ۲- همانطور که انتقال آب غیر قانونی می باشد، بستن چاهی که مجوز دارد نیز غیر قانونی است!
    به توجه به این دو جمله یک سوال برایم پیش آمده که اگر مایل بودید به آن پاسخ دهید:
    – از لحاظ قانونی آیا قبل از حفر چاه در هر منطقه ایی در مورد کیفیت خاک آن منطقه باید تحقیق و آزمایش انجام شود یا خیر ؟
    قبل از حفر چاه در شمش دو حالت میتوانسته وجود داشته باشد: یا کیفیت خاک آن منطقه مورد تائید کارشناسان مربوطه و مالکان بوده یا نبوده!
    اگرخاک آنجا در آن زمان مساعد و مورد تائید بوده ولی حالا به این نتیجه رسیده اند که خاک آنجا مساعد نیست پس هم عقل و هم شرع و هم قانون حکم میکند که آن چاه پلمپ شود!
    ولی اگر خاک آن منطقه حتی در همان زمان حفر چاه مساعد و مورد تائید نبوده باز دو حالت میتوانسته داشته باشد : یا آن چاه برای همین منظور جابجایی آب آن حفر شده یا آن چاه برای آقایون حکم یک چاه آزمایشی برای تست خاک آن منطقه را داشته که در هر دو صورت این کار یعنی حفر چاه خلاف قانون بوده و چاه باید پلمپ شود!
    به نظر من و بسیاری از دوستان پلمپ شدن این چاه و سایر چاه های مشابه و نصب کنتور بر روی تمامی چاه ها از هر کمک و کار خیری بالاتر است!
    بنده هیچ وقت این جمله شما را فراموش نمیکنم:
    این پروژه یا قانونی می باشد یا نمی باشد. اگر قانونی می باشد که نمی توان صاحبان آن را سر گردنه گیر آورده و طلب میلیاردی برای این کار و آن کار خیر کرد. اگر غیر قانونی می باشد که گناه آن با هیچ کار خیری پاک نمی شود و اثرات بد اجتماعی اقتصادی آن با هیچ خدمت اجتماعی تحلیل نمی رود!

    پاسخ
  10. محمد عبدالهي عزت آبادي گفت:
    خرداد ۲۵, ۱۳۹۴ در ۱۰:۵۳ قبل از ظهر

    پاسخ به سلام (باران سابق)

    سلام
    از کامنت شما بسیار خوشحال شدم. از این که، اینقدر دقیق مسایل را پیگیری می کنید بسیار جای خوشحالی است. از اینکه مخاطبان نوشته هایم چنین افراد فرهیخته ای می باشند، بسیار جای شکرگذاری دارد. سلام عزیز، قبلا هم گفتم که ما مجبور به انتخاب بین بد و بدتر هستیم. اگر معیار خوب و خوب تر را در نظر بگیریم، اصلا هیچکدام از چاه های شمش که سهل است، هیچکدام از چاه های احداث شده بعد از سال ۱۳۵۲ (زمان اعلام شدن منطقه ممنوعه) قانونی نبوده و باید پلمپ شوند. اما چه کنیم که در حال حاضر تمام این چاه ها مجوز داشته و از نظر قانون با هم یکسان هستند. هیچ چاه مجوز داری را نمی توان پلمپ کرد. اما می توان تمام چاه ها را طبق مجوز، مجبور به رعایت قانون نمود. اگر قانون رعایت می شد و تمام چاه ها از نظر لیتراژ و ساعت خاموشی پروانه صادره را رعایت می کردند، یقینا مشکلات بسیار کمتر بود. در هر صورت ما چاره ای نداریم جزء معیار قرار دادن قانون. و الا معیارهای علمی، اقتصادی، زیست محیطی، مذهبی و … همه قابل تفسیر بوده و هر کسی خود را مستحق می داند. قانون اگر بد هم باشد، رعایتش بهتر از بی قانونی است. سایر معیارها، توصیه ای بوده و اجباری نیستند. این معیارها برای کمک به اجرای قانون ارایه می شوند. همچنین این معیارها در جریان تصویب قانون می توانند مورد استفاده قرار داد  و بر اساس آن قانون تصویب نمود. در پایان ضمن تشکر مجدد از شما، اعلام می کنم که اگر سئوالات شما به طور کامل پاسخ داده نشد، از بی اطلاعی و دانش پایین من است. 

    پاسخ
  11. عبداللهي دلير گفت:
    خرداد ۲۵, ۱۳۹۴ در ۱۱:۰۴ قبل از ظهر

    ای بخشی از آئین‌نامه‌ها، تصویب نامه‌ها یا بخش نامه‌های‌ صادره‌ ازطرف‌ هیئت‌ دولت‌ است‌ که‌ به‌ لحاظ اهمیت‌ موضوع‌ به‌ پاره‌ای‌ از آنها اشاره‌خواهد شد سیاست عمومی‌ این‌ آئین‌نامه‌ها غالباً تابع‌ قوانین‌آمره‌ زمان‌ اجرا آنها بوده‌ و کمتر آئین‌نامه‌ای ‌است‌ که‌ خود فراتر از قواعد مندرج‌ در قوانین‌ به‌ وضع‌ قاعده‌ بپردازد.
    ماده ۲۵ – دارندگان پروانه مصرف ملزم هستند که از مصرف و اتلاف غیر معقول آب اجتناب نمایند و مجاری اختصاصی مورد استفاده خود را به نحوی که این منظور را تأمین کند احداث و نگهداری کنند، اگر به هر علتی مسلم شود که نحوه مصرف، معقول واقتصادی نیست در این صورت برحسب مورد وزارت نیرو یا وزارت کشاورزی مراتب را با ذکر علل و ارائه دستورهای فنی به مصرف کننده اعلام می دارد. هرگاه در مدت معقول تعیین شده در اخطار مزبور که به هرحال از یک سال تجاوزنخواهد کرد مصرف کننده به دستورهای فنی فوق الذکر عمل ننماید با متخلف طبق ماده ۴۵ این قانون رفتار خواهد شد۰
    تبصره – در صورت اعتراض به نظر وزارت نیرو یا وزارت کشاورزی مراجع مذکور در ماده ۱۹ این قانون رسیدگی خواهند کرد۰
    ماده ۲۶ – وزارت نیرو مکلف است با توجه به اطلاعاتی که وزارت کشاورزی در مورد مقدار مصرف آب هر یک از محصولات کشاورزی برای هر ناحیه در اختیار وزارت نیرو قرار می دهد میزان مصرف آب را با توجه به نوع محصول و میزان اراضی تعیین و براساس آن اقدام به صدور اجازه بهره برداری بنماید.
    ماده ۲۷ – پروانه مصرف آب مختص به زمین و مواردی است که برای آن صادر شده است مگر آنکه تصمیم دیگری وسیله دولت درمنطقه اتخاذ شود.
    ماده ۲۸- هیچ کس حق ندارد آبی را که اجازه مصرف آن را دارد به مصرفی بجز آنچه که در پروانه قید شده است برساند و همچنین حق انتقال پروانه صادره را به دیگری بدون اجازه وزارت نیرو نخواهد داشت مگر به تبع زمین و برای همان مصرف با اطلاع وزارت نیرو.
    ماده ۲۹ – وزارت نیرو موظف است به منظور تأمین آب مورد نیازکشور از طریق زیر اقدام مقتضی بعمل آورد:
    الف – مهار کردن سیلاب ها و ذخیره نمودن آب رودخانه ها در مخازن سطحی یا زیرزمینی.
    ب – تنظیم و انتقال آب با ایجاد تأسیسات آبی و کانال ها وخطوط آبرسانی و شبکه آبیاری ۱و۲ .
    ج – بررسی و مطالعه کلیه منابع آب های کشور.
    د – استخراج و استفاده از آب های زیرزمینی و معدنی.

    پاسخ
  12. عبداللهي دلير گفت:
    خرداد ۲۵, ۱۳۹۴ در ۱۲:۰۰ بعد از ظهر

    نسیم جنوب دیگه کمی……………………………………شده

    پاسخ

دیدگاه خود را بنویسید

برای صرف‌نظر کردن از پاسخ‌گویی اینجا را کلیک نمایید.


تازه‌ترین مطالب
  • استاندار: بیکاری در فارس روند کاهشی داشته است
  • جشنواره طنز مکتوب شهروندی در شیراز برگزار می شود
  • طرح «سفیر سلامت دانش آموزی-همیار پزشک» در فارس آغاز شد
  • اولین آزادراه فارس ۱۴۰۰ افتتاح می‌شود
  • مجوز افزایش ۳۰ درصدی شهریه باشگاه‌های شیراز
  • شهردار شیراز: ۱۴۷ طرح عمران شهری را درحال اجرا داریم
  • پیام نور در برگزاری آزمون‌های الکترونیک دانشگاهی فارس برتر شد
  • یک هزار و ۱۰۰ طرح هادی روستایی فارس نیازمند بازنگری هستند
  • عملیات احداث ساختمان دادگاه بخش خشت کازرون آغاز شد
  • جذب فارغ التحصیلان نخبه در صنعت برق فارس
  • امکان فعالیت احزاب قانونی باید فراهم باشد
  • بهره‌مندی حدود۹۶ درصدی روستا‌های فارس از گاز طبیعی
  • صدای پای نگرانی در کوچه‌های کرونایی فارس
  • عکاس اهل فارس شایسته تقدیر در جشنواره دمیتریف روسیه شد
  • استاندار اسبق فارس درگذشت
  • ۲۲ میلیارد تومان وام رایگان برای بهسازی مسکن مددجویان فارس پرداخت شد
  • سرما ۳۲ میلیارد ریال به باغداران خنج زیان رساند
  • پایان بهمن ۳۰ خدمت تامین اجتماعی غیرحضوری می‌شود
  • درخواست از وزیر میراث فرهنگی برای ثبت جهانی شهر دستبافته‌های عشایری
  • دستگیری جاعل سابقه‌دار در شیراز
آرشیو
  • خانه
  • تماس با ما
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انار پرس است.