تقلب گسترده در بازار مواد غذایی، موج بیاعتمادی مشتریان ایرانی را به دنبال داشته است. اما این تقلبها به موارد جزیی و کماهمیت خلاصه نمیشود و حالا در غیاب نظارتهای کارآمد، گاهی اخبار هولناکی از پدیده تقلب در بازار مواد غذایی شنیده میشود.
در این شرایط سودجویان با هدف به دست آوردن بالاترین سود ممکن از تجارت کثیف خود دست به تقلبهایی میزنند که این روزها نگرانیهای جدی برای سلامتی مردم را به دنبال داشته است. تولید ١٠ تن آبلیمو از تنها ۴ لیتر اسید سولفور و گوگرد به تنهایی سود کلان بازیگران این تجارت غیراخلاقی را فاش میکند.
کافی است بدانید در شرایطی که متوسط برداشت عسل طبیعی از یک کندو تنها ٣ تا ١۴ کیلوگرم است، متقلبان از یک کندو با استفاده از شکر ٨٠ کیلوگرم عسل برداشت میکنند و دسته دیگری عسلهایی به بازار روانه میکنند که از قند مصنوعی و بدون دخالت زنبور ساخته شده است.
در بازار روغن زیتون نیز برخی تجار در بستهبندیهای شیک، کالایی با عنوان روغن زیتون خارجی به مشتریان عرضه میکنند که درواقع یک نوع روغن خطرناک صنعتی و ارزانقیمت است که برای ساخت کرم و پمادها مورد استفاده قرار میگیرد و مصرف خوراکی آن در تمام کشورها منع شده است و متقلبان داخلی نیز بدون میوه زیتون و با استفاده از پارافین و روغن مایع و اسانس شیمیایی زیتون، اقدام به تولید روغن زیتون تقلبی میکنند.
نکته غمانگیز ماجرا این است که به گواهی مسئولان سازمان استاندارد نام برخی برندهای سرشناس مواد غذایی کشور در لیست متقلبان بزرگ دیده میشود و همین اواخر یکی از همین برندهای سرشناس به جریمه مالی ٩٠٠میلیون تومانی محکوم شده است.
اما حلقه مفقوده این بازار، نظارتهای قانونی است که اجرا نمیشود. براساس قوانین موجود ناظران آزمایشگاهی کارخانههای تولیدی نباید در استخدام مالی کارفرما باشند و باید حقوق خود را از نهادی مستقل دریافت کنند. ولی این قانون سالهاست که در ایران رعایت نمیشود و دربسیاری از موارد کارکنان و متخصصین آزمایشگاههای کنترل کیفی کارخانجات حقوق خود را از کارخانهدار دریافت میکنند و همین موضوع موجب میشود که کیفیت فدای ارتباط مالی کارفرما و ناظران شود. در این گزارش بهطور مفصل به سه کالای بازار مواد غذایی پرداختهایم که در صدر تقلبهای بزرگ و عمده قرار دارند.
منبع:روزنامه شهروند