فاطمه علیاصغر: پسته را معمولا به نام شهر رفسنجان میشناسند اما در ۹۰ کیلومتری رفسنجان،جایی بر سر دوراهی “تهران – بندرعباس” و “تهران – کرمان” شهر کوچکی است که یک چهارم پسته کرمان را تولید میکند و در حال حاضر بیشتر پستهای که از ایران به جهان صادر میشود از این شهر است. این شهر کوچک نامش انار است.
*گزارش ویدئویی “قصه پسته” را که توسط خانم فاطمه علیاصغر ساخته شده است از خبرگزاری CHN ببینید یا دانلود کنید. (کلیک کنید)*
دستاندارکاران این گزارش ویدئویی:
گزارشگر: فاطمه علیاصغر
عکس و فیلم: فاطمه علیاصغر، اکبر کریمی، علی شفیعی
مصاحبه با آقایان “محمد عبدلی، محمود قدیری، حسن برهانی” (سه تن از باغداران پسته)
با همکاری: محمدرضا نسب عبداللهی
تولیدشده در گروه چندرسانهای خبرگزاری CHN
گزارش چند رسانهای “قصه پسته” با دعوت انارپرس از خبرگزاری CHN به شهر انار و با هدف معرفی انار و پسته اکبری آن به سایر هم وطنان، تولید شده است. این خبرگزاری گزارشهای دیگری نیز از آثار تاریخی انار تولید کرده که به مرور منتشر خواهد شد. انارپرس لازم می داند از خبرگزاری CHN و سرکار خانم علیاصغر به طور ویژه تشکر کند.
خبرگزاری CHN: جهانیان ایران را به دو کالا شهره میدانند، پسته و فرش. فرش اگر هنر سنتی ایرانیهاست، پسته برآمده از خاک و تلاش کشاورزان آن. پسته، گونهای گیاه با خاصیت تغذیهای و درمانی بسیار است که در ایران به سنت دیرینه جایش در مراسم شادی و عیدهای بزرگ همیشه سبز است.
درخت پسته در مناطقی که زمستان بسیار سرد و تابستان گرم و طولانی داشته باشند، به خوبی رشد میکند. این گیاه در برابر خشکسالی، آب و هوای گرم و تابستانهای داغ بسیار مقاوم است. به همین دلیل مناطق مرکزی و جنوب شرقی ایران برای رشد این محصول بسیار مناسب است.
پسته را معمولا به نام شهر رفسنجان می شناسند اما در ۹۰ کیلومتری رفسنجان، جایی بین جاده یزد – رفسنجان و بر سر دوراهی تهران – بندرعباس و تهران – کرمان شهر کوچکی است که یک چهارم پسته کرمان را تولید می کند و در حال حاضر بیشتر پسته ای که از ایران به جهان صادر میشود از این شهر است.
این شهر کوچک نامش انار است. گسترش پسته انار به خصوص در ۱۰۰ سال گذشته بوده است. چرا پسته انار خیلی زود جای خود را در بازار داخلی و جهانی پیدا کرده؟ سوالی است که اهالی انار در پاسخ آن می گویند: «پسته شهر انار، پسته متفاوت، پربارتر و مرغوب تری نسبت به سایر پسته ها در ایران است.»
پسته ای که اکنون در انار برداشت میشود، به پسته اکبری معروف است. این پسته نسبت به سایر پسته هایی که در ایران به دست می آید، کشیدهتر، با طعم بهتر، مغز بزرگتر، خوش رنگ و لعاب تر است.این پسته در چند سال گذشته توانسته، گوی سبقت را از پسته اوحدی، کله قوچی، آقایی و فندقی برباید. اناری ها می گویند، در روزگار گذشته، مردی به نام اکبر تاج آبادی چندین پسته را به هم پیوند زد که حاصل این پیوند، پسته کشیده، با مغزی درشت به نام پسته اکبری شد.
درحال حاضر، بیشتر زمین های شهر انار زیر کشت پسته اکبری است. به طوریکه دیگر کارگرهای دائمی نمیتوانند، از پس برداشت این محصول برآیند و زمان پسته چینی کارگران فصلی از شهرهای مجاور و جنوب ایران به انار می آیند.
گسترش محصول پسته در انار باعث شده که فن آوری روز پسته چینی هم به این شهر بیاید. اگر زمانی تنها زنان انار محصول پسته را پوست کنی و گلچین میکردند، اکنون ماشین آلات متعددی به یاری مردم انار آمده است. پستهای که با مشقت بسیار کاشت و بهره برداری میشود و سر سفرههای مردم میآید.