• امروز : جمعه - ۱۰ فروردین - ۱۴۰۳
  • برابر با : Friday - 29 March - 2024

فوت ۲۰ نفر در انار به دلیل سرطان در سال ۹۴

  • 02 شهریور 1395 - 9:22
فوت ۲۰ نفر در انار به دلیل سرطان در سال ۹۴

افزایش شمار بیماران سرطانی در شهرستان انار نگران‌کننده شده است. در سال ۱۳۹۴ از مجموعه فوت ۱۱۱ نفر در شهرستان انار ۲۰ نفر بر اثر بیماری سرطان جان خود را از دست دادند. همچنین در چهار ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۵ نیز شش نفر بر اثر این بیماری فوت کرده‌اند؛ یعنی در ۱۶ ماه گذشته ۲۶ نفر.

یادداشت زیر به قلم دکتر برجی بررسی علل و عوامل این بیماری و راه‌های پیشگیری از آن پرداخته است:

از سمت شهرستان‌های شهربابک، انار، رفسنجان تا مرکز استان کرمان میزان سرطان حدود شش درصد بالاتر از نرخ کشوری است.

علت‌های اصلی مرگ و میر در کشور به شرح زیر هستند:

  • ۱- مشکلات قلبی و عروقی

  • ۲- سرطان

  • ۳- مشکلات حاد تنفسی، دیابت و مشکلات مغزی

  • ۴- حوادث، به ویژه حوادث ترافیکی

عوامل موثر در بروز سرطان:

  • ۱- سبک زندگی نامناسب، عدم تحرک، چاقی، اضافه وزن، مصرف دخانیات و سیگار و به دنبال آن عفونت‌ها

  • ۲- تغذیه نامناسب

  • ۳- آلودگی‌های محیطی، زیست محیطی، عوامل شغلی

  • ۴- ژنتیک

طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی ۴۴ درصد سرطان به دلیل رژیم غذایی نامناسب و عفونت‌ها بروز می‌کنند.

در کشورهای توسعه‌یافته عفونت‌ها عامل هفت درصد عامل سرطان  و در کشورهای در حال توسعه ۲۶ درصد از سرطان‌ها به دلیل عفونت‌هاست، از جمله ویروس پاپیلومای انسانی، هلیو باکتری پیلوری یا HP، هپاتیت B و C در بروز سرطان نقش دارند.

در کشور ما سرطان معده در مردان و سرطان دهانه رحم در بین زنان بیشترین شیوع را دارند.

عدم تحرک و تغذیه نامناسب:

  • ۱- استفاده بی‌رویه از شکر و مواد قندی: افزایش قند خون احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد. به ازای هر میلی مول قند در مردان پنج درصد و در زنان ۱۱ درصد باعث بروز سرطان می‌شود. پس تا می‌شود باید مصرف مواد قندی و شیرین‌کننده‌های مصنوعی را کاهش داد.

  • ۲- از مصرف غذاهای چرب، شور، برشته‌شده، سرخ شده و دودی خودداری کرد.

  • ۳- عدم استفاده از آرد سفید و نام بدون سبوس (حداقل سبوس نان ۱۸ درصد باید باشد).

  • ۴- عدم استفاده از غذاهای کنسروشده به دلیل مواد نگهدارنده‌ای که در آن است.

  • ۵- عدم استفاده از گوشت‌های فراوری‌شده مانند سوسیس، کالباس، هات‌داگ و…

  • ۶- عدم استفاده زیاد از گوشت قرمز

  • ۷- عدم استفاده از نوشیدنی‌های گازدار به دلیل مقدار زیاد شکر، رنگ و مواد شیمیایی موجود در آن.

  • ۸- عدم استفاده از محصولات کشاورزی که در ژنتیک آن دستکاری شده باشد.

آلودگی‌های زیست محیطی:

خواهشمند است کشاورزان عزیز در استفاده از سموم، نظر کارشناسان کشاورزی در خصوص نوع سم و نحوه به کار بردن آن را جویا شوند. کشاورزان همچنین در زمان سم‌پاشی از ماسک، عینک، دستکش و لباس مخصوص استفاده کنند.

ژنتیک:

در کنار عوامل مختلف در بروز سرطان، ژنتیک نیز نقش دارد.

* در پایان لازم به ذکر است که از ابتدای سال ۱۳۹۴ تا پایان تیر ۱۳۹۵ در شهرستان انار از ۱۷۰ مورد فوت، ۲۶ مورد آن به علت سرطان بوده است.

ان‌شاالله با رعایت اصول بهداشتی، تغذیه، تحرک و ورزش و آلوده‌نکردن محیط زیست بتوانیم جسم و روحی سالم داشته باشیم.

مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان انار

دکتر محمد برجی

ثبت دیدگاه