بیماری آنفولانزا یک نوع بیماری ویروسی واگیردار میباشد که در صورت بیتوجهی به رعایت اصول بهداشتی میتواند در مدت کوتاه منجر به ابتلای افراد زیادی از جامعه شده و این همه گیری عواقب اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی فراوانی در بر خواهد داشت. افراد مبتلا به آنفولانزا قبل و بعد از شروع علائم میتوانند بیماری را به دیگران انتقال دهند.
چه مواد مغذی تقویت کننده سیستم ایمنی هستند؟ ویتامینها و املاح متعددی در تقویت سیستم ایمنی نقش دارند و از این میان موادی که نقش کلیدی دارند عبارتند از: ویتامین A، ویتامین گروه ب، ویتامین ث، ویتامینای، آهن، روی، سلنیوم، کلسیم، اسیدهای چرب امگا۳ و امگا۶٫
مواد غذایی مفید در پیشگیری از آنفولانزا کدامند؟
۱- سیر دارای خواص ضد ویروسی و ضد میکروبی بوده، به کاهش ابتلا به عفونتهای تنفسی کمک میکند برای پیشگیری از سرماخوردگی مصرف مداوم سیر (پس از یک سالگی) توصیه میشود.
۲- مصرف روزانه کلم بروکلی همراه با گوجه فرنگی باعث تقویت سیستم ایمنی میشود.
۳- گوشت: گوشت بدون چربی به دلیل داشتن آهن، روی و پروتئین مواد لازم برای فعالیت بافتهای لنفاوی را تأمین میکند.
۴- پرتقال: منبع مناسبی از مواد آنتی اکسیدان است.
۵- تخمه آفتابگردان خام: حاوی پروتئینهای مفید، اسیدهای چرب امگا۶، ویتامین E و پروتئین است.
۶- پیاز: به دفاع بدن در برابر عوامل ویروسی، میکروبی و قارچی کمک میکند.
۷- هویج: حاوی بتاکاروتن است.
۸- شلغم و آویشن: دارای خواص ضد ویروسی هستند.
۹- زنجبیل تازه (به صورت خرد شده در غذا یا آب جوش) خاصیت ضد ویروسی دارد.
۱۰- میوههایی مانند انار و انگور به دلیل سرشار بودن از آنتی اکسیدانها، مفیدند.
۱۱- سلنیوم: مانع آسیب سلول و بافت و حفاظت از سیستم ایمنی بدن میشود. منابع غذایی دارای سلنیوم عبارتند از: گوشت، غذاهای دریایی، سبزیجات، مغزها (آجیلها)، غلات سبوس دار و لبنیات
۱۲- مواد غذایی حاوی روی شامل: ماهی ـ غذاهای دریایی، گوشت، نان سبوس دار، غلات کامل، مغزها، دانههای روغنی
۱۳- مواد غذایی حاوی ویتامین ث مانند: توت فرنگی، کشمش سیاه، انبه، پرتقال، گریپ فورت، مرکبات، سیب زمینی، نخود فرنگی، فلفل و سبزیجات دارای برگ تیره توصیه میشود، در حد امکان مواد غذایی حاوی ویتامین ث به صورت تازه، خام و خرد نشده مصرف شوند.
۱۴- مواد غذایی حاوی بتاکاروتن: به ویژه سبزیجات و میوه جات زرد رنگ مانند: کدو تنبل، فلفل دلمهای نارنجی یا قرمز، زرد آلو (قیسی)، خشکبار، هویج، اسفناج، کلم پیچ، کلم دلمه
۱۵- مواد غذایی حاوی کلسیم مانند: دانه سویا، دانه کنجد، تخم آفتابگردان خام، بادام زمینی
۱۶- مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ مانند:
ماهیهای چرب مانند ساردین، قزل آلا، کپور، کولی، مغزها، دانههای روغنی حاوی اسیدهای چرب امگا۳ مانند زیتون، گردو و بذر کتان و…
۱۷- مصرف عسل برای تقویت سیستم ایمنی مفید است.
۱۸- مصرف قارچ برای تقویت سیستم ایمنی مفید است.
مواد غذایی مفید در درمان آنفولانزا کدامند؟
۱- سیر: به عنوان عضوی از خانواده پیاز در درمان آنفولانزا توصیه میشود.
۲- ماست: خوردن ماست تازه میتواند برخی از میکروبهای مفید موجود در روده را که در اثر مصرف
آنتی بیوتیکها تخریب شدهاند تأمین کند. توصیه میشود ماست تازه از شروع آنتی بیوتیک تا ده روز بعد به طور روزانه مصرف شود.
۳- چغندر: به رشد باکتریهای مفید در هنگام مصرف آنتی بیوتیکها کمک میکند.
۴- آناناس: باعث افزایش تأثیر آنتی بیوتیکها میشود. همچنین قادر به حل کردن و دفع خلط و ترشحات مخاطی نیز میباشد.
۵- سیر، پیاز و جعفری خام خاصیت ضد احتقان دارند.
۶- مصرف مایعات غذایی گرم نظیر سوپ، به رفع خشکی مخاط کمک میکند.
۷- مصرف مقداری عسل با چای ولرم (بعد از یکسالگی) برای تسکین سرفه مؤثر است.
۸- هویج در ترمیم مخاط دستگاه تنفس و گوارش نقش دارد.
۹- مخلوط عسل، لیموترش و زنجبیل تازه با آب جوش در تسکین گلو درد، آبریزش بینی و سرفه مؤثر است.
۱۰- زنجبیل حاوی موادی است که علاوه بر کاهش درد، تب و سرفه، اثر آرام بخش و خواب آور نیز دارد.
۱۱- مصرف میوهها به خصوص میوههای دارای رنگ زرد مایل به نارنجی و سبزیهای تازه به خصوص سبزیهای دارای برگ سبز تیره موجب بهبود روند بیماری میشوند.
۱۲- مصرف حبوبات، سالاد و سوپ در بهبود روند بیماری مؤثرند.
۱۳- مصرف آب، خشکی مخاطها را برطرف میکند. برای تسکین سرفههای مکرر مصرف آب ولرم توصیه میشود.
ممنوعیتهای غذایی در زمان ابتلا به آنفولانزا کدامند؟
*در صورت ترشح خلط، از مصرف مواد غذایی افزایش دهندهٔ خلط مانند غذاهای سرخ کرده، گوشت قرمز و شیرینیها خودداری شود و مصرف موادی نظیر لبنیات پرچرب و تخم مرغ نیز محدود گردد.
*مصرف میوههای ترش و مایعات سرد باعث تحریک مخاط و افزایش سرفه میشود.
* در صورت وجود علایم گوارشی مانند اسهال، باید از مصرف مواد غذایی شیرین و غذاهای دارای فیبر زیاد مانند غلات سوبس دار، حبوبات و سبزیها پرهیز شود.