• خانه
  • اجتماعی
  • فرهنگ
  • سیاسی
  • کشاورزی-اقتصاد
  • عکس
  • ورزشی
  • دانش
  • درباره ما
    • ورود به پنل کاربری
    • ثبت نام
  • گالری ویدئو
  • جستجوی پیشرفته
۲۲ نظر ۲۲ تیر ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۲

چرا روحانیون درباره «حفاظت از منابع آب» سخن نمی‌گویند؟

 صدها، شاید هزاران محقق، سال­هاست که درباره آب تحقیق می‌­کنند و سال­هاست که درباره روش­‌های حفاظت از منابع آب و کنترل این منابع می‌­نویسند.

در این خصوص، می­‌توان به شاخص‌­ترین آن­ها، استاد بزرگوار، پرویز کردوانی، پدر علم کویرشناسی ایران اشاره کرد. از روش‌­های فنی گرفته، اصول اقتصادی، تشکل‌­های مردمی، تا کنترل‌­های قانونی را برای کنترل برداشت از منابع آب توصیه کرده‌­اند. اما چنان­چه می‌­بینید، این گفته‌­ها تاثیر کمی داشته و یا اصلا بی­‌تاثیر بوده است. اگر غیر این بود، نمی­‌بایست منابع آب به این سرانجام می­‌رسید. به عبارت دیگر، کاری که با چاشنی اخلاق و دین به پیش می‌­رود، نمی‌­توان با ابزار دیگری کنترل کرد.

وقتی که از پیامبر (ص) این حدیث را نقل کرده‌­ایم که: ” هر کس درختی را قطع کند، خداوند او را با سر در آتش جهنم خواهد انداخت” چگونه یک متخصص غیر دینی می­‌تواند به کشاورزان بگوید، باغ‌­های اضافه خود را حذف نموده و درختان اضافه را قطع کند. این در حالی است که همین پیامبر (ص) دستور داد که جلوی خودشان درختی را که به دیگران ضرر می­زند، از ریشه قطع کرده و بیرون بیاندازند(قاعده لاضرر). جالب این­جاست که علمای دینی ما، زمان نقل این داستان، علت این دستور پیامبر را مزاحمت ایجاد شده توسط صاحب درخت، برای زن و بچه مردم می‌­دانند. این در حالی است که از زیان وارد شده توسط درختان اضافه­‌ای که با نابود کردن منابع آب به نسل حاضر و نسل‌­های آینده زیان می­‌رسانند، حرفی به میان نمی‌­آورند.

وقتی که از امام علی (ع) نقل می‌­کنیم که قنات حفر کرده و آن را انفاق می­‌نمود و بدین وسیله حفر چاه و استخراج آب از زمین را ارزش تلقی می‌­کنیم، چگونه می‌­توانیم به کشاورزان بگوییم که دیگر بس است، حفر چاه را متوقف کنید. این در حالی است که علمای دینی پیرو مولای متقیان، قاعده فقهی اتلاف را مطرح می‌­کنند که می­‌گوید: هر کس مال دیگری را از بین ببرد یا آن را از مالیت بی­اندازد، ضامن جبران آن است و در این مسئله شریک بودن خود فرد در آن مال، تفاوتی ایجاد نمی­‌کند. منابع آب زیر زمینی جزء منابع مشترک بوده که تمام انسان­‌های زمان فعلی و نسل­‌های آینده در آن شریک هستند. کسی که این منابع را تلف کرده و طوری با آن برخورد نماید که منبع خشک شده و از مالیت بی­افتد، مدیون دیگران است و باید آن را جبران نماید. ولی معلوم نیست در هنگام نقل این قاعده، چرا علمای دین از منابع آب زیر زمینی مثال نمی‌­زنند.

در برابر تمام احادیث، روایات و اصول فقهی که مردم را تشویق به برداشت از منابع آب می­‌کنند، اصول محکم اخلاقی و دینی نیز وجود دارد که بر حفاظت از منابع آب تاکید دارند. اما مشخص نیست که چرا بر روی منابر، تنها جزء اول آن بیان شده و امروزه در جامعه ما به طور شاخص مطرح است.

آیا روحانیون عزیز، از وجود اصول اخلاقی و دینی حفاظت از منابع آب بی‌­خبرند؟ آیا کاربرد آن‌­ها را در حفاظت از منابع آب نمی­‌دانند یا این­که از ترس کاهش محبوبیت خود در نزد مردم، از طرح این اصول خود داری می­‌کنند؟

 سوره المائده، آیه ۶۷

“اى پیامبر آنچه از طرف پروردگارت بر تو نازل شده است کاملا (به مردم ) برسان و اگر نکنى ، رسالت او را انجام نداده اى و خداوند تو را از (خطرات احتمالى ) مردم نگاه می­دارد، و خداوند جمعیت کافران (لجوج ) را هدایت نمیکند.“

دکتر محمد عبدالهی عزت‌آبادی

برچسب ها: حفاظت از منابع آب, شهرستان انار

۲۲ دیدگاه برای “چرا روحانیون درباره «حفاظت از منابع آب» سخن نمی‌گویند؟”

  1. ح-ا-ا گفت:
    تیر ۲۲, ۱۳۹۴ در ۳:۵۲ بعد از ظهر

    حرف حساب.بالای منبرهاخیلی قشنگ می تونندمتقاعدکنندبی رویه برداشت کنندگان آب را

    پاسخ
  2. رفيق جوالدوز گفت:
    تیر ۲۲, ۱۳۹۴ در ۴:۳۵ بعد از ظهر

    روحانیون از تریبونی که در اختیار دارند خیلی بیشتر و بهتر باید استفاده کنند ولی متاسفانه در بسیاری از مسائل کم کاری و کوتاهی کرده اند البته همه روحانیون را نباید به یک چشم نگاه کرد.
    طرح اینگونه مقالات و سوالات قطعا میتواند کمک بزرگی برای رفع بسیاری از مشکلات باشد.

    پاسخ
  3. اسماعیل گفت:
    تیر ۲۲, ۱۳۹۴ در ۶:۵۳ بعد از ظهر

    آقای دکتر آیا شما به اندازه ی کافی پای منابر نشسته اید؟مخصوصا در ماههای اخیر و مخصوصا در ماه رمضان؟
    قبول دارم کم کاری شده ومیشه ولی انصاف رو هم باید رعایت کرد…. 

    پاسخ
  4. اسماعیل گفت:
    تیر ۲۲, ۱۳۹۴ در ۷:۱۶ بعد از ظهر

    http://www.jahannews.com/vdcjytexvuqetvz.fsfu.html

    پاسخ
  5. پیمان گفت:
    تیر ۲۲, ۱۳۹۴ در ۸:۲۶ بعد از ظهر

    آقای سردبیر قضیه اون آخوند که توی مسجد در مورد مذاکرات هسته ای نظر داده بود چی شد؟
    خواهشا جواب بدید.

    پاسخ
  6. نسیم جنوب گفت:
    تیر ۲۲, ۱۳۹۴ در ۸:۵۷ بعد از ظهر

    بادرود وباسلام هرکه اندازه خود گوید زمعروف درکلام 
    من به معروف کرده حرکت با کمک از صبر خودگردم همام 
    اب به ارامش و خاک از بهر اسایش نیاز است صبح وشام 
    مصرف اندازه را معروف گفته باورش را هر ولایت وامام 
    باتشکر وسلام خوش بحال هر که معروف را بداند تاقیام 
    بهر ارامش به بسم الله  رکوع دارد سجود دارد سلام /////والسلام////////

    پاسخ
  7. ناشناس گفت:
    تیر ۲۲, ۱۳۹۴ در ۱۰:۱۵ بعد از ظهر

    انارپرس چرا اینقد فضولی؟

    پاسخ
  8. سعید ج دانشجو گفت:
    تیر ۲۳, ۱۳۹۴ در ۰:۴۹ قبل از ظهر

    محض اطلاع :یکی از روحانیون در انار که تریبون در اختیار دارد بایت خمس مبلغ ……………….تومان بابت ………………………….. از یکی از سرمایه داران معروف اناری گرفته که این سرمایه دار بسیاری از سفره های زیرزمینی را از بین برده چطور میتواند دیگه بابت حفاطت منابع آب صحبت کند ؟؟؟؟؟؟

    پاسخ
  9. محمد عبدالهي عزت آبادي گفت:
    تیر ۲۳, ۱۳۹۴ در ۹:۰۰ قبل از ظهر

    پاسخ به اسماعیل
    سلام
    آنچه در این مقاله آمده است بر اساس نتایج یک طرح تحقیقاتی است که در سال ۱۳۹۳ در شهرستان های انار و رفسنجان انجام شده است. عنوان این طرح، بررسی نقش اخلاق و دین در حفاظت از منابع آب بوده است. در این مطالعه با پسته کاران زیادی مصاحبه شده است. از ۹ اصل فقهی و دینی که می تواند در حفاظت از منابع آب موثر باشد، تنها کشاورزان یکی از آن ها (منع اسراف) را به خوبی می شناختند. سایر اصول را هم می شناختند که نتیجه زحمات علمای دینی بوده است ولی کاربرد آن در حفاظت از منابع آب را نمی دانستند. این می طلبد که در این زمینه بیشتر کار شود. 

    پاسخ
  10. بچه انار گفت:
    تیر ۲۳, ۱۳۹۴ در ۹:۲۱ قبل از ظهر

    انارپرس اگه همینجوری ادامه بدی این اسماعیل  دچارسکته یاسرطان میشه خونش میفته گردن شما!بعدانگی نگفتیا.بچه  خیلی حرص میخوره.اخریاعلامه دهرهم شده راجع به همه چی هم نظرمیده..دست خودش هم نیست روزی ده بارسرنزنه به انارپرس نه بارراحتماسرمیزنه..اخه پسراینقدمیای تواین فضای مجازی واست خوب نیست.برومارپله بازی کن که اعصابت ارومتربشه جانم

    پاسخ
  11. رفيق جوالدوز گفت:
    تیر ۲۳, ۱۳۹۴ در ۹:۵۱ قبل از ظهر

    – تردیدی نیست که حوزه‌‌‌های علمیه و علمای متعهد در طول تاریخ اسلام و تشیع، مهم‌ترین پایگاه محکم اسلام در برابر حملات و انحرافات و کج‌روی‌‌ها بود‌ه‌اند. علمای بزرگ اسلام در همه‌ی عمر خود تلاش نمود‌ه‌اند تا مسایل حلال و حرام الهی را بدون دخل و تصرف ترویج نمایند.
    – علمای اصیل اسلام هرگز زیر بار سرمایه‌داران و پول‌پرستان و خوانین نرفته‌اند و همواره این شرافت را برای خود حفظ کرده‌اند و این ظلم فاحشی است که کسی بگوید دست روحانیت اصیل طرفدار اسلام ناب محمدی با سرمایه‌داران در یک کاسه است.
    – در ترویج روحانیت و فقاهت نه زور سرنیزه بوده است، نه سرمایه‌ی پول‌پرستان و ثروتمندان؛ بلکه هنر و صداقت و تعهد خود آنان بوده است که مردم آنان را برگزیده‌اند.
    – البته این بدان معنا نیست که ما از همه‌ی روحانیون دفاع کنیم، چرا که روحانیون وابسته و مقدس‌نما و تحجرگرا هم کم نبودند و نیستند.
    – روحانیت تا در همه‌ی مسایل و مشکلات حضور فعال نداشته باشد، نمی‌تواند درک کند که اجتهاد مصطلح برای اداره‌ی جامعه کافی نیست. حوزه‌‌ها و روحانیت باید نبض تفکر و نیاز آینده‌ی جامعه را همیشه در دست خود داشته باشند و همواره چند قدم جلوتر از حوادث، مهیای عکس‌العمل مناسب باشند.
    – اگر طلبه‌ای منصب امامت جمعه و ارشاد مردم یا قضاوت در امور مسلمین را خالی ببیند و قدرت اداره هم در او باشد و فقط به بهانه‌ی درس و بحث، مسؤولیت نپذیرد و یا دلش را فقط به هوای اجتهاد و درس خوش کند، در پیشگاه خداوند بزرگ یقیناً مؤاخذه می‌شود و هرگز عذر او موجه نیست.
    ( گزیده ای از پیام امام خمینی (ره) به روحانیون سراسر کشور )
    http://farsi.khamenei.ir/imam-content?id=9443

    پاسخ
  12. اسماعیل گفت:
    تیر ۲۳, ۱۳۹۴ در ۱۰:۵۹ قبل از ظهر

    بچه انار (اناری سابق)
    منچ بازیت تموم شد عزیزم؟ جواب شما رو در پست دیدار هاشمی هم دادم در ضمن

    پاسخ
  13. ای کاش مااناری ها کمی فکر مان باز تر بود. و انار پرس هم همه چیز نمی نوشت آبروی ان گفت:
    تیر ۲۳, ۱۳۹۴ در ۱:۱۹ بعد از ظهر

    ااگر روحایون چیزی وی گو یند چون ……طرف قضیه هستند شماهم که می نویسید بله بله بله

    پاسخ
  14. حسن گفت:
    تیر ۲۳, ۱۳۹۴ در ۵:۱۹ بعد از ظهر

    منابع فقهی تشیع بسیار غنی می باشد برای ریز مسائل زندگی بشر برنامه دارد و اینکه آیا از تمام طرفیت آن استفاده شده جای سوال دارد و اینکه آقای عبداللهی این را فهمیده اند که نقش روحانیت در مدیریت زندگی مردم فهیم چقدر مهم است جای خوشحالی و تقدیر دارد.

    پاسخ
  15. پالان دوز (جوالدوز سابق) گفت:
    تیر ۲۴, ۱۳۹۴ در ۵:۲۰ بعد از ظهر

    سلام آقای دکتر
    فعلا با این جشن هسته ای کمتر کسی به بحث آب و اهمیت اون میپردازه و اینکه چرا تا این حد مسئله آب از دید خیلی ها به حاشیه رفته و کم اهمیت شده خودش جای سوال و بحث های فراوونتری داره.
    چی بر سر ما اومده که حتما باید سرمون به سنگ بخوره تا اهمیت مسئله ایی رو درک کنیم…
    حالا از شما سوالی داشتم که شاید پاسخ به اون بتونه عده ایی رو به بحث اهمیت آب برگردونه:
    به نظر شما این توافق و برنامه هسته ای یا بهتره بگم انرژی هسته ای میتونه به بحران کم آبی و حفظ منابع آب کمک کنه ؟
    اگر خدائی نکرده عوض نشیم مشکل کمبود آب در آینده ایی نزدیک به بحرانی به مراتب بدتر از مسئله هسته ای تبدیل میشه بطوری که شاید در آینده لازم باشه تا با تمام کشورهای همسایه سر رودخانه های مرزی وارد مذاکره بشیم!!!!!!
    وَ ذَکِّرْ فَإِنَّ الذِّکْرَى تَنفَعُ الْمُؤْمِنِین (سوره ذاریات- آیه ۵۵)
    و پیوسته تذکّر ده، زیرا تذکّر مؤمنان را سود مى‏بخشد.

    پاسخ
  16. محمد عبدالهی عزت آبادی گفت:
    تیر ۲۴, ۱۳۹۴ در ۸:۱۵ بعد از ظهر

    پاسخ به پالان دوز 
    سلام 
    این که توافق و حذف تحریم ها چه تاثیری دارد بستگی به نحوه مدیریت بعد از توافق دارد. اینکه تورم رکود رونق اقتصادی و بهره برداری از منابع طبیعی چه تغییری می کند بستگی به نحوه مدیریت بعد از رفع تحریم ها دارد. اگر رفع تحریم و بازگشت ایران به اقتصاد جهانی باعث شود تا سیاست آب مجازی و واردات محصولات آب بر و صادرات محصولات با نیاز آبی پایین دنبال شود فشار بر منابع آب کمتر خواهد شد. اما اگر همان روندی طی شود که در طول یک قرن گذشته طی شده است امیدی به گشایش نیست. یعنی اگر حذف تحریم ها و افزایش درآمدهای نفتی دولت مانند گذشته باعث بی اعتنایی به سایر بخش ها شود نمی توان امیدی یه بهبود داشت. ان شاالله دولت تدبیر و امید راهی را طی نکند که تمام دولت های قبل و بعد از انقلاب طی کرده اند.

    پاسخ
  17. پالان دوز گفت:
    تیر ۲۵, ۱۳۹۴ در ۵:۳۵ قبل از ظهر

    قطعا هیچ کس از این توافق و تحقق اهدافی که شما گفتید ناراحت نخواهد شد. ولی به نظر من از دست دادن زمان و در پی آن از دست دادن اینهمه آب قابل جبران نیست!
    بعضی جاه ها ملت منتظر دولت می ماند در صورتی که خودش میتواند کاملا مشکل را حل کند و برعکس بعضی جاه ها دولت منتظر ملت می ماند در صورتی که دولت خودش باید وارد عمل شود…
    انشاالله با تذکرات و پیگیریهای دلسوزانی چون شما شاهد همدلی و همزبانی بیشتر بین دولت و ملت باشیم…

    پاسخ
  18. سیدعلی گفت:
    تیر ۲۵, ۱۳۹۴ در ۹:۳۲ قبل از ظهر

    سلام سردبیر خسته نباشی چرا کامنت میزارم نمیزاری چکارت کردم

    پاسخ
  19. پالان دوز گفت:
    تیر ۲۶, ۱۳۹۴ در ۷:۴۲ بعد از ظهر

    سلام خدمت آقای دکتر عبداللهی
    به نظر شما سیاست آب مجازی و آب خاکستری تا چه اندازه از سوی موسسه تحقیقات پسته دنبال شده و آیا امیدی به تحقق سیاست آب خاکستری برای کشاورزی در آینده ای نزدیک هست یا خیر؟
    در محاسبات آیا در مورد میزان مصرف آب برای محصول پسته هم عددی ذکر شده یا به عبارتی برای سوال زیر محاسبه و تحقیقی صورت گرفته یا خیر:
    برای تولید هر ۱ کیلو گرم پسته چند لیتر آب مورد نیاز است؟
    در آدرس های زیر در مورد پسته عددی پیدا نکردم:
    http://www.ariapazhvan.ir/Home/VirtualWater
    http://www.entekhab.ir/fa/news/179931

    پاسخ
  20. محمد عبدالهی عزت آبادی گفت:
    تیر ۲۷, ۱۳۹۴ در ۱۲:۴۹ بعد از ظهر

    پاسخ به پالان دوز 
    سلام 
    ان شاالله در یک مقاله جداگانه در آینده در مورد این موضوع توضیح خواهم داد. 

    پاسخ
  21. پالان دوز گفت:
    تیر ۲۷, ۱۳۹۴ در ۳:۲۷ بعد از ظهر

    سلام آقای دکتر
    انشاالله تذکرات و مقالات شما نتیجه میده…
    فقط میخواستم بگم من و چند تا از دوستانم چندین سال پیش دونم کاریها و یا ندونم کاریهای قدیمی ترها رو پیش گرفتیم و به امید مقداری آب و زمین درس و دانشگاه رو ول کردیم و چسبیدیم به کشاورزی. دو تا اشتباه عجیب و تقریبا غیر قابل جبران:
    یکی اینکه درس نخوندیم تا لااقل با مدرک بیل دست بگیریم!
    دوم اینکه همون راه و روش قدیمی ترها رو رفتیم!
    آخر و عاقبت خشک شدن و تلخ و شور شدن آب بعضی چاه ها شده شغل فعلی ما!!!
    از روزی که فهمیدم شما در مورد آب و کم آبی و اهمیت آب در این سایت مقاله(تذکر) میدین خیلی خوشحال شدم. چون احساس کردم لااقل یک نفر درس خونده و یک نفر مسئول داره از دلسوزی برای بچه های حالا حرف میزنه…
    جلوی ضرر هر وقت به هر اندازه که گرفته بشه منفعته !!!

    پاسخ
  22. پالان دوز گفت:
    تیر ۲۷, ۱۳۹۴ در ۳:۳۲ بعد از ظهر

    آدمیزاد مگر اینکه نخواد یه کاری رو بکنه…
    آدمیزاد و نتونستن خیلی از هم دورند…

    پاسخ

دیدگاه خود را بنویسید

برای صرف‌نظر کردن از پاسخ‌گویی اینجا را کلیک نمایید.


تازه‌ترین مطالب
  • فوت ۳ هزار و ۸۳ نفر در فارس بر اثر ابتلا به کرونا
  • کاهش ذخایر خونی در فارس
  • آزاد‌سازی ۲ هزار محد‌ود‌ه معدنی قابل اکتشاف د‌ر فارس
  • پیش‌بینی برداشت بیش از ۳۲ هزار تن مرکبات در شهرستان خفر
  • شهرک آرین شیراز؛ پیوسته به شهر و گسسته از امکانات
  • استاندار: مردم فارس ۷۰۰ میلیارد تومان در شرایط کرونا کمک کردند
  • پلمب ۵ کارگاه تولید مصالح غیراستاندارد در شیراز
  • آخرین مهلت ثبت نام مرحله سوم مسکن ملی در فارس ۲۵ دی است
  • ۸ باند سرقت در شیراز متلاشی شد
  • سرما ۶۲ میلیارد ریال به بخش کشاوری لارستان زیان رساند
  • طرح‌های آبخیزداری لارستان موجب ذخیره سالانه ۶۰ میلیون مترمکعب آب شد
  • بیش از ۳۰ معدن در سرچهان به سرمایه‌گذاران واگذار شد
  • راه اندازی ۱۰ بازارچه فروش محصولات سالم در شیراز
  • خسارت ۸۰ میلیارد تومانی سرما به کشاورزی قیروکارزین
  • «نداشتن مهارت‌های زندگی اصلی‌ترین علت طلاق است»
  • پرداخت تسهیلات ۶ میلیونی دردی از اصناف درمان نمی‌کند
  • نقش اصناف فارس در مدیریت کرونا اثرگذار بوده است
  • پسری که پدرش را کشت دستگیر شد
  • امسال ۱۶۷ روستای بالای ۲۰ خانوار فارس اینترنت وصل شده است
  • شهرک‌های نزدیک اما دور از امکانات شهری شیراز؛ بحث شورای شهر
آرشیو
  • خانه
  • تماس با ما
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به انار پرس است.